Inställningar

Det är inte bara själva designen som gör din blogg fin! Det finns fler viktiga inställningar! Du kan t ex klicka på kugghjulet igen, men ta inte "Design" utan just "Inställningar"!
Vill du ha ett namn till din blogg? Fyll i det högst upp! Välj även kategori och beskrivning.
Hur gör du beskrivningen egentligen? Hur kommer den synas? Det beror på din design/ditt tema, men i mitt fall ser den ut såhär:
Beskriv din blogg helt enkelt! Här har vi lite inställningar som jag inte tänker handleda dig igenom, du får tänka ut det själv:
Klicka nu på "Profil" efter att du har sparat dina inställningar. Börja med att skriva ditt namn, men bara om du vill. Jag vill personligen helst vara anonym, jag har alltså inte heller skrivit fakta. Om du vill kan du ladda upp en bild till din profil! Om du inte gör det kommer bilden se ut som nedan, eller inte komma med på bloggen alls (beroende på temat).
Det här är självklart också valfritt, men om du vill kan du även fylla i dina konton på sociala medier:
Spara såklart! Resten av inställningarna tänker jag inte gå igenom, det får du klura ut själv. Jag tror inte du är typ fem år, så du klarar det nog själv! ;) Det är inte svårt att fixa inställningarna, det är mest designen som är lite mer klurig!

Mobildesign

Hej! Nu kan du lära dig om mobilanpassning. Först av allt måste du aktivera mobilsajten om du inte redan har gjort det:
När du har klickat på "Spara" efteråt ska det komma upp en massa inställningar. Du kan börja med att fixa till din header. Det ser lite olika ut för olika teman (jag visade i förra inlägget hur du ställde in ett gratistema), men det ska se ut ungefär såhär:
Har du ett bra bloggnamn som du vill använda? Skriv in det i rutan högst upp! Sedan kan du välja färg eller bild för bakgrunden. Välj även rubrikens textfärg, typsnitt och textstorlek. Ja, du ser nog ungefär vad du ska göra.
Om du inte vet hur du ställer in färgerna visade jag det i förra inlägget. Nu är det dags för rubrikskuggan och menyikonen! Menyikonen är förresten den här:
Fixa till skuggan och färgen. Nu är det dags att börja jobba på inläggsdesignen! Det här är inte så komplicerat som det verkar. Börja med att välja färger:
Dom flesta vet nog redan det, men för dig som inte vet det så klickar man bara i rutan där det står t ex #ffffff och väljer härifrån:
Sedan kan du ta typsnitt, storlek och justering på inläggsrubriken och inläggstexten. Enkelt! Bara följ knapparna och prova dig fram med hjälp av "mobilen" till höger på din dataskärm ;)
Till sist kan du knappa in länkfärgerna:
Glöm inte att spara efteråt! Sparar man inte så sparas det inte ;)
Hoppas verkligen detta hjälpte! Det verkar komplicerat men det är egentligen ganska enkelt, bara följ stegen! Lycka till!

Börja designa

 När du kommer in på översikten på din blogg klickar du på kugghjulet med en liten nedåtpil bredvid:
Klicka på "Design":
Börja med att välja en design som mall. Om du föredrar att börja koda själv är det här tyvärr fel sida för dig, för det kan jag inte ens själv.
Du kan välja en gratisdesign direkt för att komma igång genom att klicka på "Byt tema". Så är det bara att välja!
Du kan klicka på "Smygtitta" för att se hur det skulle se ut på just din blogg, sedan rullar du musen över designen du gillar bäst och klickar på den:
Antagligen kommer det komma upp en varningsruta. Om du har gjort några ändringar i kodningen på förra designen kommer det inte följa med till den nya, utan hela designen kommer bli nollställd för att anpassa gratisdesignen. Klicka på "OK" om du är säker på att du vill välja temat.
Nu kan du välja bilder! Alla designer har inte lika många bildrutor som Dotty, du får helt enkelt välja det du vill. Där ger jag dig fri hand eftersom jag inte kan bestämma över dina bilder. Klicka på den gröna knappen för att ladda upp något från din dator, annars kan du välja en gratisbild.
Nu kommer du till färgerna. Antingen kan du välja ett automatiskt färgtema som kommer med designen, eller så kan du välja färger själv.
Klicka på den här knappen för att välja om du vill ha automatiskt eller eget färgtema.
Vill du bestämma egna färger? Klicka på rutorna där det står t ex #ffffff och välj från den här rutan:
Nu kan du bestämma dina textinställningar. Vilket teckensnitt vill du ha? Vilken storlek? Välj vad du vill!
Till slut finns det en liten ruta längst ner. Välj dina egna inställningar! Glöm inte att klicka på "Spara" innan du lämnar sidan, annars är alla ändringar förgäves!
Hoppas detta har hjälpt! Jag lovar, det är inte så krångligt som det ser ut! I nästa inlägg ska du få lära dig mer om mobildesign!